Fettsnålt eller fettfälla?
Det som nog kan förvirra och förvilla folk i affären är när det står på en produkt 3% fett. Det låter faktiskt inte speciellt mycket men då ska man veta att detta är vikten man talar om, alltså hur mycket procent av varan är fett, i vikt. Vad många inte vet är att energiprocenten (E%), den som talar om ett enskilt näringsämnes energi är något annat.
Vikt och energi är två skilda saker.
Det finns såklart 100% energi i den här varan som innehåller 3% fett i vikt och för att räkna ut hur mycket av den här varans energi som är fett kontra protein och kolisar så gör man så här:
1 gram fett ger 9 kcal
Så gångra det med antal viktprocent; alltså 3•9
Då får du 27 som du delar med varans totala näringsvärde på 100 gram. Säg i det här fallet 60.
27/60 blir 0,45
Och det ska sen gångras med 100.
Du får då 45.
Alltså är 45% av den här varans näringsinnehåll fett om man jämför med protein och kolisar.
Du kan göra likadant med protein och kolhydrater, men ta med i beräkningen att de ger 4 kcal per gram och inte 9 som fettet.
Krångligt? Litegrann, men definitivt matnyttigt att veta om!