A way of life

It´s a way of life - En hälsoblogg om träningen, kosten, vardagen och livet

Fettsnålt eller fettfälla?

Publicerad 2012-08-31 13:58:00 i Kost,

Det som nog kan förvirra och förvilla folk i affären är när det står på en produkt 3% fett. Det låter faktiskt inte speciellt mycket men då ska man veta att detta är vikten man talar om, alltså hur mycket procent av varan är fett, i vikt. Vad många inte vet är att energiprocenten (E%), den som talar om ett enskilt näringsämnes energi är något annat.

Vikt och energi är två skilda saker.
Det finns såklart 100% energi i den här varan som innehåller 3% fett i vikt och för att räkna ut hur mycket av den här varans energi som är fett kontra protein och kolisar så gör man så här:

1 gram fett ger 9 kcal
Så gångra det med antal viktprocent; alltså 3•9
Då får du 27 som du delar med varans totala näringsvärde på 100 gram. Säg i det här fallet 60.
27/60 blir 0,45
Och det ska sen gångras med 100.
Du får då 45.
Alltså är 45% av den här varans näringsinnehåll fett om man jämför med protein och kolisar.

Du kan göra likadant med protein och kolhydrater, men ta med i beräkningen att de ger 4 kcal per gram och inte 9 som fettet.

Krångligt? Litegrann, men definitivt matnyttigt att veta om!

Om

Min profilbild

Maria Hagberg

Jag är utbildad friskvårdsterapeut och kostrådgivare och för mig är det en lika enkel och viktig ekvation att träna för att må bra och äta för att vara hälsosam som att jobba för att tjäna pengar och roa mig för att ha kul så mitt liv är ständigt fyllt med mina egna val, en hel del träning, nyttig mat, arbete, allt som har med friskvård och kost att göra, och självklart alla de människor; mannen i mitt liv, familjen och vännerna som ger mitt liv mening och en massa roligt och mysigt med dem. Känner du att du vill ha bättre koll på dina matvanor, kanske förändra något, ha tips och råd på vad, hur och när du ska äta för att må så bra du kan så maila mig på mariaskostradgivning@gmail.com för att höra om upplägg och priser.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela