A way of life

It´s a way of life - En hälsoblogg om träningen, kosten, vardagen och livet

Aioli eller Aioli?

Publicerad 2012-07-13 13:29:00 i Allmänt, Kost, Middag/Lunch,

Eftersom jag gärna gör så mycket som möjligt själv för att hålla koll på vad jag stoppar i mig så bestämde jag mig en dag för att prova på att göra en aioli.
Det kunde ju vara värt ett försök i alla fall, blir det bra så blir det..
Jag utgick ifrån att det var ungefär 1000 moment, svårt och tidskrävande, precis som många utgår ifrån att de flesta burkar, påsar och kartonger i butikernas hyllor är.
Jag googlade ett recept och hittade:
 
2 ägg
6 vitlökar
1 skvätt vitvinsvinäger
1 1/2 dl rapsolja
 
Pressa vitlökarna, vispa ihop med äggen
Häll i rapsoljan under omrörning, ha i vitvinsvinäger
 
Det var urenkelt, tog knappt en minut att göra med ingredienser som är billiga och som ofta finns hemma, i alla fall i vårt kök. Och det var riktigt gott.
Jag brukar pressa i lite t ex lime eller citron också kan man ha i lite chilikrydda eller hacka i en chilipeppar.
 
Så varför köper man aioli på burk, som smakar någon konstig form av vitlök med ett bäst före datum som knappt passerat innan du hunnit bli gråhårig?
 
Antagligen pga okunskap om VAD den burken innehåller, om HUR enkelt man faktiskt gör en aioli och att den finns TILLGÄNGLIG på hyllan vilket sänder ett budskap att du inte behöver krångla till det, att det nog är svårt och att du sparar tid.
Svårt är det inte och den lilla tid det tar att göra den på så har laxen i ugnen knappt hunnit bli ljusrosa på utsidan.
Min poäng är att det nog till stor del, tyvärr, är så att man väljer det som står på hyllan grundat på det här och där förlorar man både bra råvaror och pengar. Oavsett produkt, aiolin är bara ett exempel grundat på egen erfarenhet.
 
Visst köper jag också det som står i burk på hyllorna till viss del, men jag gör det med kritiska ögon och försöker hitta det bästa av dem eller googla receptet och göra själv.
Under utbildningen som jag går nu så har vi pratat en del om att det som bland annat ställer till det är just tillgängligheten av all mat. Och som om inte det vore nog så ska allt maxas, XL-pizzor och maxi-chipspåsar..
Det finns en enorm mängd förtjockningsmedel, sötningsmedel, emulgerinsmedel m.m
Visste ni att E 120 är ett extrakt som kommer i från torkade honor av kochenillsköldlusen och som kan orsaka allergiska reaktioner används som färgämne?
Eller att E 407 som framställs ur en viss rödalg och som har varit cancerframkallande i djurförsök (dock ej konstaterat på människor, nya studier väntas) används i t ex ost och kakor?
 
Men trots det så har vi en otroligt bra tillgänglighet även för bra mat, mycket grönsaker, ekologiskt och färsk fisk och kött.
Jämför det med USA där de fattiga i förorterna får åka långt och länge för att ens få tag i en gurka och där barnen knappt vet vad en apelsin är..
 
 
´Ät allt, men inte alltid´
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Hagberg

Jag är utbildad friskvårdsterapeut och kostrådgivare och för mig är det en lika enkel och viktig ekvation att träna för att må bra och äta för att vara hälsosam som att jobba för att tjäna pengar och roa mig för att ha kul så mitt liv är ständigt fyllt med mina egna val, en hel del träning, nyttig mat, arbete, allt som har med friskvård och kost att göra, och självklart alla de människor; mannen i mitt liv, familjen och vännerna som ger mitt liv mening och en massa roligt och mysigt med dem. Känner du att du vill ha bättre koll på dina matvanor, kanske förändra något, ha tips och råd på vad, hur och när du ska äta för att må så bra du kan så maila mig på [email protected] för att höra om upplägg och priser.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela