A way of life

It´s a way of life - En hälsoblogg om träningen, kosten, vardagen och livet

Situps - yay or nay?

Publicerad 2014-11-16 13:31:00 i Allmänt,

Gör du hundratals situps om dagen för en platt mage?
 
Magen behöver precis som andra muskler vila för att återhämta sig så kör istället effektiv magträning en till ett par gånger i veckan.
Magmusklerna ligger i flera skikt och genom att utföra enbart situps finns det en risk att man inte kommer åt de inre, djupa magmusklerna.
Övningar som olika plankor (behåll naturlig svank för att de djupa, inre magmusklerna ska aktiveras), crunches och benlyft är dessutom effektivare för att stärka magen än vanliga situps.
 
Sidliggande balansövning- Ligg på sidan med kroppen i en rak linje. Tryck fram höften något och dra in naveln. Lyft upp den nedre sidan av midjan från golvet och känn dig lång i kroppen, som om någon tar tag i nackhåren respektive fötterna och drar isär dig. Ligg kvar och håll balansen 10–20 sekunder, gör likadant på andra sidan.
 
Rotation på pilatesboll - Ligg på rygg på en pilatesboll med rak ryggrad ner till knäna. Spänn rumpan något men inte helt. Sätt handflatorna mot varandra armarna sträckta uppåt. Pressa bollen åt sidan utan att rotera höften. Nedre armen ska kunna komma parallellt med golvet utan att vinkeln i bröstkorgen ändras. Tillbaka och upprepa åt andra sidan. 
 
SidoplankaLigg på sidan på ena underarmen och på ena foten. Kroppen så rak som möjligt i alla vinklar. Håll denna position en viss tid och byt sedan håll. Vill man utmana den mer kan man lyfta upp den arm som kroppen inte stödjer emot och låta den sträcka sig upp emot taket.
 
Har man ett gym som erbjuder Core-träning så kan det vara att rekommendera för bra träning av mage och korsetten samt inspiration till bra övningar.
Vi erbjuder superbra Corepass som är 30 minuter och har fullt fokus på core-muskulaturen med bra instruktörer.
 
Att tillägga är att man inte kan punktförbärnna (jag vet, så typiskt) vilket innebär att enbart magträning inte kommer att ge dig en platt mage. 
Vi börjar lära oss att det inte finns några genvägar, likadant här.
Är målet en plattare mage så behöver man förbränningsträna för att bli av med fett som eventuellt gömmer musklerna, äta mat som man inte är känslig emot som gör så att magen sväller, äta bra mat i lagom mängd som inte lagrar in ett överskott av fett och behöver man bränna fett är det förstås, som alltid, en kombination av träning och ett underskott av kalorier som krävs. 
 
Satsa på kvalitet istället för kvantitet!
 
 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Hagberg

Jag är utbildad friskvårdsterapeut och kostrådgivare och för mig är det en lika enkel och viktig ekvation att träna för att må bra och äta för att vara hälsosam som att jobba för att tjäna pengar och roa mig för att ha kul så mitt liv är ständigt fyllt med mina egna val, en hel del träning, nyttig mat, arbete, allt som har med friskvård och kost att göra, och självklart alla de människor; mannen i mitt liv, familjen och vännerna som ger mitt liv mening och en massa roligt och mysigt med dem. Känner du att du vill ha bättre koll på dina matvanor, kanske förändra något, ha tips och råd på vad, hur och när du ska äta för att må så bra du kan så maila mig på mariaskostradgivning@gmail.com för att höra om upplägg och priser.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela