A way of life

It´s a way of life - En hälsoblogg om träningen, kosten, vardagen och livet

Yoga-måndag

Publicerad 2015-02-03 07:24:00 i Allmänt, Träning,

En fysisk utmaning och några obekväma fast samtidigt härliga positioner utsatte jag kroppen för igår eftermiddag. Mycket stå i hunden och olika plankor, både ´hela´ och stående på sida med en hand i mattan. Axlarna får jobba mycket med att hålla kroppen uppe och bålen ska hela tiden aktiveras.
Det är mycket man ska tänka på och hålla koll på under ett yogapass:
Andningen; in genom näsan och ut genom näsan, andas genom det jobbiga, de muskler som spänner och stramar.
Positionen; var rätt i positionen och håll koll på kroppen, se till så att ingen del smiter iväg för att fuska sig ur det man ska genomföra när det blir jobbigt och tungt.
Magstödet; ha hela tiden en aktivering i bålen för att jobba med och använda de musklerna. 
Ja som ni kanske förstår är det en utmaning med fysisk yoga, både för att det är tufft och till och från tungt att hålla sig upp i de positioner man ska hitta och vara i men också för att detaljerna är så viktiga. Mer ofta än sällan skakar kroppen lite som ett asplöv när man utmanar den att ta positioner som den inte är bekväm i eller inte riktigt tycker den klarar av.
Det är dock ångot jag tycker är ett gott tecken: då ger man sig själv en utmaning, man pressar kroppen lite att försöka göra sådant som den inte är helt hemma i.  
Samtidigt så är det jätteroligt. Man bygger styrka, rörlighet, uthållighet och smidighet på ett sätt man inte är van vid och man gör det samtidigt. Dessutom så finns det andra fördelar, sådant som är så viktigt: att jobba med andningen, medvetenheten, kroppskontrollen och det är mindfulness att verkligen vara här och nu. Man kan inte fokusera på något annat än det man gör.
 
Tippa över och ramla hände mig ett par gånger igår. Va fasen tänkte jag men duktiga Veronica som håller i  passet sa upplyftande att vi skulle ramla på, det innebär bara att vi tar lärandet ett steg längre och vågar utmana oss själva mer i rörelserna. Då kändes det plötsligt riktigt bra att jag faktiskt ramlat omkull precis. 
 
Styrka och kroppskontroll i kombination är verkligen något jag vill komma långt med då man kan göra så häftiga saker. Är så stolt över min lillasyster som nött huvudstående och nu kan det. Det är min nästa utmaning, det ska hon få hjälpa mig med. 
 
Lite träningsvärk i axlar, rygg, core-muskulaturen och rumpan vaknade jag upp med idag och det är tecken på att jag använt kroppen på rätt sätt och att jag gett den en utmaning. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Hagberg

Jag är utbildad friskvårdsterapeut och kostrådgivare och för mig är det en lika enkel och viktig ekvation att träna för att må bra och äta för att vara hälsosam som att jobba för att tjäna pengar och roa mig för att ha kul så mitt liv är ständigt fyllt med mina egna val, en hel del träning, nyttig mat, arbete, allt som har med friskvård och kost att göra, och självklart alla de människor; mannen i mitt liv, familjen och vännerna som ger mitt liv mening och en massa roligt och mysigt med dem. Känner du att du vill ha bättre koll på dina matvanor, kanske förändra något, ha tips och råd på vad, hur och när du ska äta för att må så bra du kan så maila mig på mariaskostradgivning@gmail.com för att höra om upplägg och priser.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela